neděle 4. září 2011

Lágry Cimrmana / Srpové noci

Chůze, posedávání. Bezdomoví toho pohodlnějšího druhu. Místo nájmu si platím dobroty . . A pak jsou tu výlety, po roce Nekoř - přijde mi to jako roky dva, ale stydím se to říct. Moc pěkně se vezu. Farmářský trh v Letohradu čítá dva stánky. Asi lnou k fikci, kromě ne-trhů je u obřího kostela hrob F. Vl. Heka a kdesi za náměstím má být muzeum Járy Cimrmana. Taky mini-golf, tenis, maso. Vamberk - "město krajky" - je obšancováno továrními komíny, proč?

Skvělý pracovní pohovor - snaha požádat o mentálně náročnější práci se zvrtne - vše vyzní jako lenost a přezíravost, negativní postoj k monotonní práci - připadám si jako světec, když alespoň na kousek popustím/připozdvihnu stavidla upřímnosti  - á jak mi to dělá dobře - nelžu, říkám pravdu, jsem statečný. Blahý pocit nevydrží dlouho - trapnost a výčitky překryjí vše - když jsem odešel museli si klepat na čelo, nijak jsem si neprospěl - tedy ne v očích firmy.

Ale hlavně dva skvělé sny
/A
Jsem s bratrem a matkou na Masarykově nádraží je tam krásně světlo, kolem nás poskakuje V. Klaus, je trochu přihrbený, skřetí, šklebící se, nelze jej odehnat, až mě napadne namířit na něj fotoaparát mobilního telefonu, krčí se a prchá.

/B
První den ve vězení, hned po příjmu dostávám vycházku,  vycházím ven se svojí rodinou (neshoduje se s mou skutečnou rodinou). Nestihnu si ujasnit, kdy se mám vrátit, a tak ve mně po celou dobu vycházky hlodá úzkost. Co když se nevrátím včas? Co když se vrátím zbytečně brzy?
Jdeme po asfaltové cestě, šedé nebe, sytě zelená tráva, dál od cesty asi třípatrové bytové domy, hluboká strouha plná vody, ve které se cachtají děti. Cestu mě/nám zahrazují dvě mladé ženy ve velmi špatném zdravotním stavu.  Jedna druhé právě injekcí aplikuje drogu. Mám strašný strach z bodnutí infikovanou jehlou. Vyhýbám se jim obloukem. Dál po cestě jich je ještě několik.
Nakonec se vrátím na čas, z velmi rušné přijímací části zabloudím do béžově vykachličkovaného oddělení, patrně odvykacího, další vyzáblá, bílo-fialová žena-troska v bílém županu s nešťastnýma očima...

2 komentáře:

  1. je tam málo rozvitých slov a některé výrazy mi přijdou hrubé (jako například "penis")

    OdpovědětVymazat