úterý 26. června 2012

Kafka, F.: Krakaťit (Krakatten)

You know you've gotta get going
If you're gonna make a showin'
And you know you've got the right of way


Čtu projev k odhalení pomníku F. Kafky... že to bylo zobrazení něčeho, co mělo teprve přijít - procesy a kárné tábory... Bratrem Franze byl totiž mladší Karel, Čapek, spoluautor Války s prvoky - volně podle dramatu Julesa Vernea - znalec lidí a znalec doby s obří slovní zásobou. Snad proto jejich společné práce často končily rozdělením - za všechny uveďme zásadní roztržku: Výzkumy jednoho psa versus později vydaná Dášeňka.

- - - -

Sliz, slizkost: mokré nohy na kachličkách v koupelně. Hučení ledničky. Tichý byt - ráno než se všichni a všechno probudí. (Skutečný, fyzický) hlad a nechuť k přípravě snídaně. Bdělost v rozporu s nechutí začít den, bezradnost, tíha. Zodpovědnost za každou minutu vlastního času. Nevyřízené nepříjemnosti, čekající zábavy.

Dopoledne mi protéká mezi prsty - nechci vyřizovat povinnosti, raději bych “čekal na inspiraci” - dělá se to tak? Čeká se na inspiraci?

Venku za chvíli začne parné odpoledne.

To byla jeho diskvalifikační práce

Vedro trvá teprve krátce, takže město ještě nezačalo hnít...

Psát jako pes. -Jenže psi nepíšou. -Právě.

(plánovaný) Návrat do hotelu Thermal - snad jsou to ty silné parfémy pokojských a kolínské barmanů - specifický pach, specifické míšení pachů, jako u každého místa.

Žádné komentáře:

Okomentovat