pondělí 6. prosince 2010

Dojemnosti deníčkového dojímání

Spím na obláčku,
doluštil jsem roháček

Sen v rogalu, okřídlený kokon,
nedopadání spíše než let,
náraz do pagody vyskládané z ohlodaných vepřových žebírek

¨ ¨ ¨
Taneční večer - lekce swingu - tanečnice K. - jsem nesnesitelně upocený a jak se zdá ztratil jsem kdesi cestou po bulvárech poslední zbytky motorické paměti - ale omlouvá mě, že je to pro mě první hodina - později ji poliji pivem, omylem a nevysvětlitelně.

ˇˇˇ
Odměnou za noc strávenou s přáteli, odměnou za množství vypitého, je intenzivní pocit, že svět je kloaka, doma mě budí živý ruch, bratr zde má několik lidí na přespání, vesele se baví, otec jim posluhuje, podstrojuje, je mi trapně, okupují kuchyni, já už bych si přeci jen něco dal. jdu do kuchyně, pod tlakem jejich pohledů, pod tlakem jejich čumění si udělám velmi sladký čaj s mlékem, snažím se nic nekomentovat, vlastně ani nemohu nic komentovat, nejsem zcela s to popsat situaci, ve které se nacházím, to, co k těmto okupantům cítím.

2 komentáře:

  1. Četl snad autor též nedávný rozhovor s překladatelem a lemologem Pavlem Weigelem? Jak jinak si vysvětlit, že po letech ve dvou dnech dvakráte potkávám slovo "roháček" nikoli ve významu "brouk z čeledi Lucanidae"?!

    OdpovědětVymazat
  2. asi před měsícem se to slovo vynořilo odkudsi, teď si najednou vzpomínám na luštění na poslední straně čtyřlístku, to snad bylo to místo setkání s roháčkem.

    (o rozhovoru nemám tušení)

    OdpovědětVymazat